The Phantom – Kortspelet

The Phantom – The Card Game är ett kortspel som kom ut på marknaden 2019. Självklart är målgruppen alla som gillar Fantomen men för oss som är födda på 70-talet och uppväxta med denna seriefigur finns mer än bara spelglädje i kortspelet. En stor portion nostalgi följer helt klart med. Det är som en recensent skriver att det nya spelet med Fantomentema ”väcker minnen”.

Så spelar du

Välj om du vill vara Fantomen eller Diana. Det som är speciellt är att man inte spelar mot varandra utan med varandra. Därmed går det till och med att spela själv. Men det är självklart roligare om man är två som samarbetar mot de faror och utmaningar som spelet bjuder på.

Har du läst Fantomen kommer du känna igen en hel del av de svårigheter som han mötte genom äventyren. Det är dessa som kommer, i något annan form, i spelet. Vad man kan förvänta sig beror helt på vilken låda man spelar.  Det finns nämligen tre lådor och därmed tre äventyr.

Sagan om Devil är första äventyret som har sitt ursprung från 1979, i nummer 23. Men det är ett äventyr som fortsatt framåt och hittils har den varit med fyra gånger. Det intressanta är att Sagan om Devil vunnit pris varje år som den publicerats. Inte så oväntat att det därmed är ett av de äventyr som blir spel.

Diana i Djungelpatrullen har sin historia från 1973. Sista lådan, och därmed äventyret, är Year One. Det är det nyaste äventyren som kommer från 2004. Man har varit öppen med att fler lådor kan komma framöver vilket även efterfrågats av många spelare.

Goda recensioner

Sällskapsspel som inte säljs i leksaksaffärer får sällan recensioner i media. Man får leta efter recensioner på spelsidor och spelbloggar för att hitta åsikter som spelet. På Nostalgirundan.se finns en recension över Fantomenspelet och de skriver det ”är lätt att komma in i och förstå” spelet. Men det som man rosade mest var att spelet bjöd på kluriga äventyr som på något sätt förknippas med Fantomen. Det var ”en mängd svåra val” och man var tvungen att överväga de olika alternativen då resurserna sällan räckte till det man ville göra.

Nostalgirundan rekommenderar spelet till alla som gillar Fantomen men lägger även till att spelet mycket väl kan passa de som har stor passion för kortspel överlag. Med tanke på tvisten att man spelar tillsammans finns det inte många andra spel att jämföra mot.