Insplanet – Fördelar och nackdelar

Det finns en rad sidor på nätet som låter konsumenterna jämföra priser på produkter, priser på elavtal, lägsta låneräntan eller högsta låneräntan. Utöver det finns det de som jämför försäkringspremier eller priser på webhotell och så vidare. Det spelar nästan inte någon roll vad man vill jämföra – det finns en nischad sida för alla.

Gällande att jämföra försäkringar är Insplanet en av de största sidorna i Sverige. Så vad har sidan för fördelar och nackdelar?


Fördelar:

Den stora fördelen med Insplanet är att man snabbt kan hitta en billig försäkring. Om bilförsäkring nu tas som ett exempel så fyller man i 10 olika uppgifter. Detta är en del personuppgifter samt uppgifter om bilen. Därefter klickar man på jämför försäkringar och det tar inte mer än någon sekund innan en lång lista av försäkringsbolag och deras försäkringar presenteras.  Där går det även att läsa lite kort om de punkter som bolagen vill lyfta fram lite extra vilket kan vara att man slipper självrisk första tre månaderna eller att man får Drulleförsäkring på köpet. Den som bara vill ha en allmän försäkring till sin bil kan på detta sätt hitta en riktigt billig på marknaden.

Nackdelar

Det finns tre nackdelar med Insplanet. Dessa nackdelar delar de med alla övriga sidor som jämför försäkringar så dessa kommer man inte undan.

För det första måste man fylla i personnummer och registreringsnummer. Att registreringsnummer måste fyllas kan man förstå för att bolaget ska förstå ålder och modell. Men har man ingen bil utan bara vill veta vad priset ligger på (ungefär) är det svårt att få ett sådant svar.  Ett alternativ hade varit om man kunde fylla i modell och år separat.

Det andra är att man måste fylla i personnummer. Även här finns funktionella aspekter eftersom de då ser hur gammal ägaren är. Men även detta skulle kunna lösas på annat sätt.

Det tredje är att inte ALLA bolag i Sverige är med i jämförelsen. Men samtidigt är det väldigt många. Och vad är alternativet? Att ringa runt till 30 bolag tar helt enkelt för lång tid.

Fördelarna väger upp nackdelarna men som med allt finns det bra och dåliga sidor.