Nackdelarna med att bara titta på priset gällande försäkringar

Alla prylar och tjänster går att köpa till olika priser. Detta beror inte bara på att företagen har priset som ett konkurrensmedel utan också för att det faktiskt inte är identiska produkter de säljer. Detta gäller även försäkringar. Om man jämför försäkringsbolag kommer man snart att se att priset skiljer ganska rejält på exempelvis en hemförsäkring hos ett bolag mot ett annat. Allt för många fastnar vid att jämföra priset och väljer den billigaste. Men självklart är det då också skillnad på vad man får.

En sak som skiljer är självrisken. Det man får betala även om skadan är framme. Det skiljer visserligen inte ofta på mer än några hundralappar men det gör skillnad i längden. Om det blir en stor skada känns det oväsentligt om man får betala 1000 eller 2000kr i självrisk. Men det är på de små händelserna som det gör skillnad. Tappa glasögon för 1995:- i golvet och du får halva priset tillbaka hos ena firman och inte en krona hos den andra.


Det man även bör kolla upp är vad de täcker. Det kan vara smart att man funderar över vad man framförallt vill skydda sig mot. En del som bor på landet brukar exempelvis även teckna en extra försärking till sin bilförsäkring som kallas djurkollision. De väljer inte den billigaste försäkringen utan den som passar dem bäst. Med detta tillägg slipper man all självrisk om man skulle kollidera med ett djur. Kostnaden är så liten att man får en sådan skada en gång på flera år för att det ska vara lönsamt.  Andra kan inte leva sitt liv utan bil utan måste ha tillgång till hyrbil om bilen måste lagas. Detta kan ingå i en försäkring. Att istället ta en billigare försäkring och hyra bil när detta händer blir dyrare i längden.

En billig försäkring behöver inte vara dålig. Däremot bör man kontrollera noga att de villkor som gäller för försäkringen passar ens egna behov.