Skaffa hemsida – Gratis eller betala?

Vill du skaffa dig en egen hemsida för att komma ut med information om en organisation du är med i eller kanske göra reklam för ditt eget företag? Eller funderar du på att starta en blogg för att skriva om vad som händer i ditt liv eller dina tanker inom ett speciellt område?

Oavsett så kommer du till frågan om du ska skaffa en gratis variant eller köpa en egen domän.

Det som skiljer dem bägge åt är följande:

Reklam:

En gratis hemsida måste på ett eller annat sätt ge ägarna pengar. Annars skulle det inte vara ekonomiskt lönsamt att driva den. Orsaken är att gratis bloggportaler och gratis hemsidor erbjuds är ägarna automatisk lägger ut reklam i dessa bloggar och på hemsidorna. Genom att erbjuda något gratis får de alltså i sin tur gratis reklam plats.


Det är ofta inte mycket reklam så det stör inte så mycket men man ska vara medveten om det när man väljer detta gratis alternativ.

Pris

En gratis blogg/hemsida är just kostnadsfri. Detta till skillnad mot de som köper egna domäner. Domäner går att köpa på flera olika webhotell och priset varier inte så mycket. Däremot varierar priset på att få ha webhotellet. En del företag erbjuder webhotellsavgift och en domän för ca 200kr per år. Detta medan andra tar närmare 1000kr per år för webhotellet och 100kr för domänen. Allt handlar alltså om hur många domännamn man har tänkt att registrera.  Ju fler man har tänkt att ha desto viktigare är det att leta efter en som har denna möjlighet.

Utöver det finns det andra saker man kan tänka på  när du söker en billig hemsida eller blogg. Det främsta är att man inte ska tumma på de funktioner man är i behov av. Kan du inte engelska så håll dig borta från de webhotell som är engelska. Detta hur billig de än är. Den dag det krånglar visar det sig att det lönar sig att hålla sig på den svenska marknaden.